prana
Тази книга достига до Вас с любезното разрешение на Автора  
към съдържанието                                                                                                                  към сайтаПРЕДГОВОР

БАН


     Само, за да знаете моите препоръки и пристрастия от самото начало, позволете ми да кажа, че аз съм практикуващ уролог в Лос Анжелис, Калифорния. Истински обичам практиката на стандартната медицина. Обичам да съм в операционната зала и изпитвам необикновено голямо удоволствие да съм лекар. Моята голяма страст по медицината и грижата за здравето на пациентите ми ме накара да разбера, че нещо липсва и в моята подготовка, и в моята практика. Стигнах до това откритие, когато стана ясно, че общоприетата медицина не осигурява излекуване на значителна част от моите пациенти. Уморих се да давам лекарства, които да лекуват симптомите на пациентите ми, но които не лекуват скрития проблем.

Това ме накара да поставя под съмнение основния принцип, на който се базира стандартната медицината: Тялото се нуждае от лекарства или операция, за да се излекува. Открих, работейки с ограниченията на този принцип, че е крайно обезсърчаващ, поради това, че не показва ясно чия е отговорността за излекуването на пациента. Все пак, докторите не лекуват наистина хората. Хората се самоизлекуват. Като лекар, аз мога да открия бактериална инфекция и да Ви дам антибиотик да се пребори с нея, но това е само за да се даде на имунната система на тялото Ви ”шанс за борба”, да премине към действие и да извърши истинското лечение.

Когато открих лечението с Прана преди малко повече от година, бях развълнуван, защото тук имаше система, която ”запълни празнините” в моята собствена подготовка и практика. Тази система показваше източника на болестта, предлагаше добре обосновано допълнение към медицинската ми практика и много по-важно, показваше как практикуващият лечение с прана може определено да помогне на тялото в процеса на самоизлекуването му.
   
Откакто започнах да прилагам лечението с прана на някои от моите пациенти, успехите ми в лекуването на остри и хронични заболявания нарастнаха значително. И когато в болницата се заговори за моята ”работа”, някои от моите колеги започнаха да ми изпращат по-трудните си пациенти, след като лечението им беше завършило и стандартната медицинска помощ не беше дала резултат. Винаги, след няколко сеанса на лечение с прана, тези пациенти се подобряваха.

    Преди да започна да се занимавам с лечение с прана, бях правил значителен брой медицински хипнози. Това, което ми стана ясно, като изучавах тази област е, че отрицателните емоции се натрупват в тялото. Помислете за това. Всеки път, когато някой Ви каже, че е ядосан или подтиснат, само той познава тези емоции като усещания, напрежения или безпокойства в тялото си! В резултат на изучаването и практикуването на лечението с прана, това което научих е, че стресът и отрицателните емоции, натрупани в тялото, създават блокажи на определени места в енергийната му система. Когато лечебната енергия на тялото бъде блокирана и не може да протича правилно, се появява заболяването. Това което лечението с прана ми даде, беше, че направи по-явна връзката между заболяванията на тялото и тези енергийни блокажи. И след това, разбира се, да предложи прости и много лесни за използване техники за лекуване. Позволете ми да Ви разкажа по-подробно за някои от успехите, които постигнах в лечението с прана.

    Срещнах една жена в моята клиника, която се оплакваше от често и настойчиво уриниране. Направих й пълно изследване - както правя винаги, за да изключа какъвто и да е сериозен проблем, като инфекция на пикочопроводите, тумор или неврологично заболяване. Когато цялостното изследване се оказа отрицателно й казах, че проблемът й представлява физическа проява на стрес. Тя ми разказа за някои значителни проблеми в къщи, включително един злоупотребяващ с алкохола бивш съпруг, и факта, че е самотна майка, опитваща се да отгледа три малки деца. Когато прегледах аурата й, забелязах голямо натрупване на енергия върху сърдечната чакра, което започнах да изчиствам. Когато свърших, тя ми каза, че се чувства много по-добре и успокоена. После тя добави: ”Цялата тежест изчезна от сърцето ми”. На езика на лечението с прана, това което тя е чувствала като емоция, аз го усещах като енергийно натрупване.

    Мой колега насочи към мен една дама с комплекс от симптоми, включително често уриниране и болки в пикочния мехур, нервен стомах, главоболие, безсъние и запек. Нищо от стандартната медицина не било в състояние да й даде някакво облекчение. След един 15 - минутен сеанс, тя си тръгна от кабинета по-спокойна, и каза, че се чувства с 50 % по-добре. Тогава й дадох противовъзпалително лекарство за пикочния мехур и в рамките на един месец тя ми съобщи, че се чувства 100 % по-добре. Тя нямаше никакви проблеми през последните шест месеца.

Друг случай, е този с една приятелка на семейството, която имаше напреднала склеродерма (автоимунна болест засягаща съединителните тъкани на тялото). Кожата на ръцете става втвърдена и стегната. Хранопровода може да бъде разранен и блокиран, което прави преглъщането трудно. Тъканите на белите дробове също могат да бъдат засегнати, което прави дишането трудно. В началото когато започнах лечението с прана на М.Г., тя имаше доказана дихателна недостатъчност при минимално физическо натоварване. След изкачване на стъпалата до втория етаж на апартамента й, тя буквално падаше на пода. Половин час й беше необходим, докато възстанови дишането си. В допълнение, тя имаше трудно подвижни и болезнени стави, правещи продължителното ходене трудно. След един сеанс на лечение с прана, тя изпита значително облекчение на ставните болки и изтощението. Започна да диша по-леко, и енергийното й ниво бързо нарасна. След първия сеанс, тя ми каза, че животът й се е променил до такава степен, че сега тя бяга по стълбите до апартамента си на втория етаж и след това пуска музиката, за да танцува!

Може би, най-трудният ми случай беше г-н Дж. М. Той не беше мой пациент, нито ми беше изпратен, но аз виждах името му в списъка на нашето хирургическо отделение от толкова дълго време, че реших да му се представя. Той беше подложен на незначителна операция за отстраняване на жлъчката преди много месеци, но за нещастие имаше значителни усложнения, включително и нараняване на главния жлъчен канал. След това увреждане, се нуждаел от още няколко основни изследвания. Както често се случва с комплексните случаи, веднъж тръгнат ли нещата наистина зле, започват да ескалират. Пациентът получил множество фистули по вътрешната обвивка на тялото (т.е. чревния сок изтича през ципата на коремната стена); отравяне на кръвта (много сериозно състояние с фатален край в 70 % от случаите, в които чревния сок преминава в кръвта), и белодробна емболия (съсирване на кръв в белите дробове с фатален край в 60 % от случаите), имаше също и ежедневни пристъпи на висока температура през последните шест седмици, и в продължение на месеци  постоянно гадене и повръщане. Никой не мислеше, че той може да преживее Коледа. С други думи, стори ми се, че енергийното ниво на пациента беше ниско, батериите му бяха изтощени, и тялото му не беше в състояние повече да се самоизлекува. Повечето от нещата, които вървяха на зле, показваха точно това. Аз му прилагах лечение с прана всеки ден. За два дни температурата и гаденето изчезнаха. След седмица пулсът му намаля от 150 на 120 удара в минута. Накрая, той укрепна достатъчно, за да понесе операцията за отстраняване на фистулите и да се възстанови напълно. От време на време той идваше след работа да ме посети и да се похвали.

“Изглежда в медицинското училище забравиха да ни научат на тези неща” -така един мой колега описа философията стояща зад лечението с прана, когато се запозна по-отблизо с този метод. И той наистина е прав. При лечението с прана, това което правим е да помагаме на енергийната система на тялото да се нормализира, така че то да може да се самоизлекува. Ако има блокиране в енергийното поле, ние го отстраняваме; ако има изчерпване на енергията, ние я възстановяваме. Непрекъснато работим с целия човек, а не само с отделна система или орган, за да улесним самоизлекуването. Не ни учат на това в западните медицински училища. За щастие, Учителят Чоа е открил тези идеи и ги е направил достъпни за всички - лекари и хора незанимаващи се с медицина - по един лесен за разбиране начин.

Когато за пръв път започнах да чета тази книга, това което най-силно ме порази беше, разбираемия, доближаващ се до този на готварска книга стил на автора. Ако имате достатъчно начална вяра да опитате предложеното тук, Вие ще получите резултати.
Като се натрупат успехите, увереността Ви ще нарасне. Евентуално ще дойде момент, ще разберете, че можете да помогнете за улесняване на лечението почти при всеки. На енергийно ниво, вярата въздейства на физиологията. Което означава, че това, в което вярвате, нараства заедно с Вашите успехи, Вие ще можете да провеждате все повече и повече лечебна енергия.  
Книгата на Учителя Чоа Кок Сюи оказа огромно влияние върху медицинската ми практика, начина ми на живот и върху личната ми философия. Тя ще окаже същото влияние и върху Вашия живот, ако й позволите.

    Завършвам, като Ви пожелавам много успехи, здраве, любов и благословии по пътя Ви към лечението с прана.
Д-р Ерик Б. Робинс
Board Certified Urologist

Лос Анжелес, Калифорния, САЩ


bord
copyright