prana
                                                          Тази книга достига до Вас с любезното разрешение на Автора 
към съдържанието                                                                                                                  към сайта


НАЧАЛЕН КУРС НА ЛЕЧЕНИЕ С ПРАНА - II

Когато тялото е остаряло и кръвта е изчерпала жизнената си енергия, възможно ли е все още да се постигнат добри резултати?
Не, тъй като не е останала жизнена енергия....жизнеността и жизнената енергия се считат за основата на живота .... и как тогава едно заболяване може да бъде излекувано, когато не е останала никаква жизнена енергия в тялото?

Класически текст по медицина на Жълтия император
(Хуанг Ти Ней Чунг Су Уен)
БАН

И Иисус каза, …някой ме докосна, знам, защото тази сила (жизнената енергия) излезе от тялото ми....тя (жената) каза в присъствието на всички хора с каква цел Го бе докоснала (Иисус), и как тя била излекувана незабавно.
Лука 8; 45 – 47

Лечение на леки случаи

1. Главоболие /мигрена
2. Преумора на очите или напрежение в очите
3. Възпаление на очи
4. Болка в ухото
5. Кървене от носа
6. Зъбобол
7. Възпалено гърло или ларингит
8. Настинка с кашлица и запушен нос
9. Висока температура
10. Хълцане
11. Стомашни болки и колит
12. Липса на апетит
13. Диария
14. Запек
15. Глисти
16. Дисменорея
17. Нередовна менструация или липса на менструация
18. Мускулни болки и навяхвания
19. Болки в кръста
20. Затруднения при вдигане на ръката
    (“замръзнало” рамо)
21. Схванат врат
22. Лека форма на артрит или ревматизъм
23. Мускулни схващания
24. Леки изгаряния
25. Контузии и наранявания
26. Порязвания и възпалени рани
27. Слънчеви изгаряния
28. Екзема и други леки кожни алергии
29. Циреи
30. Ухапвания от насекоми
31. Пъпки по лицето
32. Безсъние
33. Обща отпадналост
34. Премахване на умората
Какво да правите, когато не сте сигурни (при леки заболявания)?
Колко често трябва да бъде извършвано лечението с прана?
Цялостен или интегриран подход при лечениe.
Как да използвате воля или намерение, за да постигнете
определен резултат?


1. ГЛАВОБОЛИЕ / МИГРЕНА
    а. Сканирайте коронната, челната и аджна чакри, задната част на главата, цялата глава и вратът. Главоболието може да бъде причинено от изчерпване или натрупване на прана в тези области. Чакрите на очите, слепоочията и слънчевия сплит също трябва да бъдат сканирани.
    б. Приложете местно изчистване и енергизиране на коронната, челната и аджна чакри, на задната част на главата и на засегнатата област на главата. Ако причината е натрупване на прана, местното изчистване обикновено е достатъчно за отстраняване на болката. Или просто попитайте пациента коя област го боли и приложете местно изчистване и енергизиране последователно върху засегнатата област докато пациентът почувства облекчение.
    в. Ако главоболието се дължи на преумора на очите, приложете лечението за “Преумора на очите или напрежение в очите”.
    г. Ако пациентът има мигрена, или главоболието се дължи на някакъв емоционален проблем или стрес, приложете старателно местно изчистване и енергизиране най-напред на предната и задната чакри на слънчевия сплит, преди да лекувате областта на главата. Трябва да се наблегне на местното изчистване. Предната и задната чакри на слънчевия сплит може да се нуждаят от 100 до 200 изчиствания всяка. Повторете лечението няколко пъти седмично за толкова време, колкото е необходимо. Запомнете, винаги търсете обратната връзка с пациента и винаги сканирайте повторно лекуваната област, за да установите дали лечението е било извършено правилно.
    д. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.

2. ПРЕУМОРА НА ОЧИТЕ ИЛИ НАПРЕЖЕНИЕ В ОЧИТЕ

    а. Сканирайте очите, аджна, второстепенните чакри на слепоочията и на тила. Те обикновено са изчерпани, понякога някоя от тях може да бъде с натрупване.
    б. Приложете старателно местно изчистване на очите. Сканирайте отново, за да установите дали вътрешната аура на очите е увеличила размера си. Ако го е увеличила, това означава, че изчистването е било успешно.
    в. Приложете местно изчистване и енергизиране на аджна чакра, второстепенни чакри на тила и слепоочията. Повече се енергизират аджна чакра и тилната второстепенна чакра, и по-малко слепоочните второстепенни чакри. Когато енергизирате, можете да си представите бяла светлина или пранична енергия, която навлиза в очите. Не енергизирайте очите директно, тъй като те могат да бъдат увредени.
    г. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.

3. ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ОЧИТЕ

    а. Приложете общо изчистване два или три пъти.
    б. След това приложете същото лечение, както при “при преумора на очите или напрежение в очите”. Уверете се, че старателно сте изчистели очите.
    в. Приложете местно изчистване и енергизиране на предната и задната чакри на слънчевия сплит. Това се прави, за да се енергизира и укрепи цялото физическо тяло.
    г. Повтаряйте лечението два или три пъти на ден, за колкото време е необходимо.
    д. При по-тежки случаи, изчистете и енергизирайте внимателно далачната чакра. Наблюдавайте пациента. В редки случаи може да се получи натрупване и той да загуби съзнание. Не енергизирайте твърде много далачната чакра, ако пациентът има високо кръвно налягане.
    е. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.

4. БОЛКА В УШХОТО

    а. Приложете старателно местно изчистване и енергизиране на засегнатото ухо и челюстните второстепенни чакри.
    б. Ако пациентът има запушен нос, приложете местно изчистване и енергизиране на аджна чакра.
    в. Приложете местно изчистване и енергизиране на предната и задната чакри на слънчевия сплит, за да се енергизира и укрепи цялото физическо тяло.
    г. Повтаряйте лечението два до три пъти на ден, докато е необходимо. Ако симптомите остават, посъветвайте се с лекар.
    д. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.

5. КЪРВЕНЕ ОТ НОСА

    а. Изчистете и енергизирайте аджна чакра.
    б. Стабилизирайте излъчената пранична енергия. В много от случаите излекуването настъпва незабавно.

6. ЗЪБОБОЛ

    а. Сканирайте засегнатата област. Обикновено в болезнената зона има недостиг на прана.
    б. Изчистете засегнатата област чрез старателно местно изчистване.
    в. Енергизирайте засегнатата област с пръстите, вместо с дланта, докато пациента почувства значително облекчение. Излъчената пранична енергия от пръстите е по-силно проникваща от тази на дланта.
    г. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    д. Посъветвайте пациента да посети зъболекар, колкото е възможно по-скоро.

7. ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО ИЛИ ЛАРИНГИТ

    а. Приложете общо изчистване три пъти.
    б. Приложете местно изчистване и енергизиране на чакрата на гърлото, второстепенната чакра на гърлото (вдлъбнатата мека част на гърлото) и второстепенните чакри на челюстта (по-ниската част зад ушите).
    в. Приложете местно изчистване и енергизиране на предната и задната чакри на слънчевия сплит. Това се прави, за да се енергизира и оздрави цялото физическо тяло.
    г. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    д. Повтаряйте лечението няколко пъти на ден, толкова дълго, колкото е необходимо.

8. НАСТИНКА С КАШЛИЦА И ЗАПУШЕН НОС

    а. Сканирайте аджна чакра, чакрата на гърлото, второстепенната чакра на гърлото (вдлъбнатата мека част на гърлото) и задната сърдечна чакра, белите дробове (отпред, отстрани и отзад), предната и задната чакри на слънчевия сплит. Тези области могат да бъдат с натрупване и/или с изчерпване на прана.
    б. Тъй като в известна степен, цялото тяло е било засегнато, приложете общо изчистване три пъти, за да се изчисти цялото тяло.
    в. Ако пациентът е със запушен нос, приложете местно изчистване и енергизиране на аджна чакра.
    г. Ако пациентът има кашлица, приложете основно изчистване и енергизиране на гърлената и на второстепенната гърлена чакра.
    д. Ако белите дробове са частично засегнати, приложете местно изчистване на белите дробове и на задната сърдечна чакра. Енергизирайте белите дробове през задната сърдечна чакра.
    е. Приложете местно изчистване и енергизиране на задната чакра на слънчевия сплит. Това се прави, за да се енергизира и укрепи цялото тяло.
    ж. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    з. Сканирайте повторно лекуваните области и получете обратно информация от пациента. Ако лечението е било направено правилно, пациентът трябва да е получил значително облекчение.
    и. Лечението може да се повтори след четири часа, за да се ускори излекуването.
    й. Кажете на пациента да почива и да не яде твърде много. Голямото количество храна използва твърде много пранична енергия, която е нужна за бързото излекуване на тялото.

9. ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА

    Лечението при висока температура се разделя на три части: сваляне на високата температурата; повишаване на праничното енергийно ниво на тялото и засилване на защитните сили чрез енергизиране на костите на ръцете и краката, и лечение на причината или на засегнатата област.

Висока температура обикновено се причинява от дихателни или стомашно чревни инфекции. Възпалените сливици са също една често срещана причина за висока температура при децата.

    а. Сканирайте цялото тяло, по-специално чакрите и органите свързани с дихателната система и стомашно-чревния тракт. Пациентите с висока температура са обикновено изчерпани. Тяхната вътрешна аура е малка (около два инча или по-малко), а чакрата на слънчевия сплит е натрупана.
    б. Поговорете с пациента и го попитайте за симптомите на неговото заболяване.
    в. Изчистете старателно цялото физическо тяло чрез прилагане на общо изчистване три до пет пъти.
    г. Приложете местно изчистване на предната и задната чакри на слънчевия сплит около 50 до 100 пъти. След това енергизирайте предната чакра на слънчевия сплит. Стабилизирайте излъчената пранична енергия. Енергизирането на чакрата на слънчевия сплит без грижливо изчистване може да причини повишаване на температурата. Това е ответната реакция на тялото.
    Точки “в” и “г” са много важни за бързото сваляне на високата температурата. Набляга се на изчистването. Грижливото изчистване на цялото тяло и чакрите на слънчевия сплит е много важно. Въпреки, че тялото е изчерпано то е изпълнено с огненочервена пранична енергия и слънчевия сплит е обикновено натрупан с мръсна, огненочервена пранична енергия. Най-общо високата температура може да бъде свалена бързо чрез отстраняване на натрупаната мръсночервена енергия от слънчевия сплит.
    д. В много случаи прилагането на общо изчистване няколко пъти и старателно местно изчистване на предната и задната чакри на слънчевия сплит е достатъчно за сваляне на високата температура.
    е. Приложете местно изчистване и енергизиране на пъпната чакра, на второстепенните чакри на дланите и на стъпалата. Можете да си представяте пранична енергия или бяла светлина, навлизащи в костите на ръцете и краката. Така ще бъдат повишени защитните сили на тялото. Това също отчасти ще активира второстепенните чакри на дланите и на стъпалата. Повишава се способността им да приемат въздушна и земна прана. По този начин цялото тяло постепенно и устойчиво ще бъде енергизирано от достатъчно голямото количество навлизаща прана или жизнена енергия, за да се справи с инфекцията. Не стабилизирайте излъчената пранична енергия към второстепенните чакри на стъпалата, тъй като това ще ги направи по-малки.
    ж. Не енергизирайте директно основната чакра, ако тя е преенергизирана, защото температурата може да се повиши още повече. Не е необходимо да се енергизира основната чакра, защото при енергизиране на второстепенните чакри на стъпалата основната чакра автоматично се енергизира, без да се преенергизира.
    з. Приложете старателно местно изчистване и енергизиране на коронната чакра.
    и. Температура, придружена с повръщане, разстройство и стомашни болки, обикновено е свързана и със стомашно-чревни инфекции. Приложете местно изчистване грижливо на предната и задната чакри на слънчевия сплит, стомаха, пъпната чакра, тънките и дебелите черва. Енергизирайте чакрите на слънчевия сплит и пъпа бавно и нежно. Трябва да се наблегне на старателното изчистване. Енергизирането, без старателно изчистване може да причини ответна реакция и влошаване на състоянието.
    й. Високата температура, придружена със запушен нос, кашлица и/или затруднения в дишането обикновено е свързана с дихателни инфекции. Приложете местно изчистване и енергизиране на аджна чакра, чакрата на гърлото, второстепенната чакра на гърлото, челюстните второстепенни чакри, задната сърдечна чакра и на белите дробове. След това стабилизирайте излъчената пранична енергия.

    В случай на остра инфекция, изчистете и енергизирайте нежно предната и задната далачни чакри, за да се повишат защитните сили на организма. Наблюдавайте пациента. В много редки случаи може да се получи натрупване на прана и той да загуби съзнание. Не енергизирайте много силно далачната чакра, ако пациента е с високо кръвно налягане.

Когато тази техника е изпълнена правилно, при повечето пациенти ще настъпи значително подобрение след няколко часа. В редки случаи температурата на пациента може да се повиши леко в първите няколко часа. Това отчасти се дължи на ответната реакция и засилване на “борбата” между микробите и белите кръвни телца. Лекото повишаване на температурата може да бъде избегнато или коригирано чрез прилагане на общо изчистване три до пет пъти и местно изчистване около 50 или повече пъти на предната и задната чакри на слънчевия сплит.
    к. Лечението трябва да бъде правено два до три пъти на ден, за да се повиши многократно скоростта на лечението. Пациентът е в състояние да се възстанови за по-малко от ден или два.
    л. При бебета и малки деца приложете старателно общо изчистване и местно изчистване на предната, и задната чакри на слънчевия сплит. Обикновено това е достатъчно, за да се свали бързо високата температурата. Лечението може да бъде повтаряно няколко пъти на ден ако е необходимо.
    м. Ако симптомите остават, посъветвайте пациента незабавно да се консултира с лекар, а също и с правоспособен лечител с прана.

10. ХЪЛЦАНЕ

    а. Приложете местно изчистване и енергизиране на предната и задната чакри на слънчевия сплит. Лечението трябва да продължи, докато пациента почувства облекчение.
    б. Ако пациентът страда от хронично или продължаващо дълго време хълцане, приложете местно изчистване и енергизиране на чакрата на пъпа, докато пациентът бъде облекчен значително.
    в. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    г. Повторете лечението, ако е необходимо.

11. СТОМАШНИ БОЛКИ И КОЛИТ

    а. Сканирайте предната и задната чакри на слънчевия сплит, пъпната чакра и коремната област.
    б. Старателно приложете местно изчистване на предната и задната чакри на слънчевия сплит, на пъпната чакра и коремната област. В много случаи прилагането само на старателно местно изчистване на предната и задната чакри на слънчевия сплит, на пъпната чакра и на горната и долната част на корема е достатъчно за частичното или пълното облекчение на пациента.
    в. Енергизирайте предната и задната чакри на слънчевия сплит и пъпната чакра. Ако местното изчистване не е направено старателно, пациентът може да получи ответна реакция или състоянието му да се влоши.
    г. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    д. Ако симптомите остават, кажете на пациента незабавно да се консултира с доктор, а също и с правоспособен лечител с прана.

12. ЛИПСА АПЕТИТ

    а. Приложете местно изчистване и енергизиране на предната и задната чакри на слънчевия сплит, пъпната и основната чакри.
    б. Стабилизирайте излъчената пранична енергия. Повторете лечението, ако е необходимо.

13. ДИАРИЯ

    а. Сканирайте предната и задната чакри на слънчевия сплит, пъпната чакра и коремната област.
    б. Приложете общо изчистване три пъти.
    в. Приложете старателно местно изчистване на предната и задната чакри на слънчевия сплит, пъпната чакра и коремната област. Трябва да се наблегне на изчистването на коремната област. Обикновено пациентът получава частично или пълно облекчение само след прилагането на старателно местно изчистване.
    г. Енергизирайте предната и задната чакри на слънчевия сплит и пъпната чакра. Пациентът трябва да изпита облекчение след кратко време.
    д. Ако пациентът е много слаб, но няма висока температура, приложете местно изчистване и енергизиране на основната чакра за укрепване на тялото.
    е. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    ж. Ако болката се увеличава и чревното разстройство става по-силно, това означава, че пациентът не е бил изчистен напълно. Затова приложете отново местно изчистване на чакрите на слънчевия сплит, на пъпната чакра и долната част на корема.
    з. Ако симптомите остават, кажете на пациента да се консултира с лекар незабавно, а също и с правоспособен лечител с прана.

14. ЗАПЕК

    а. Сканирайте предната и задната чакри на слънчевия сплит, пъпната чакра, коремната област и основната чакра.
    б. Приложете местно изчистване и енергизиране на предната и задната чакри на слънчевия сплит, на пъпната и основната чакри.
    в. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    г. Обикновено пациентът бързо усеща облекчение. При остър и хроничен запек може да изминат няколко часа преди пациентът да получи облекчение. При хроничен запек повтаряйте лечението няколко пъти в седмицата, колкото време е необходимо. Това лечение, когато се прилага постоянно, ще подобри и укрепи отделителната система.

15. ГЛИСТИ

    а. Приложете същото лечение, както при запек, няколко пъти в седмицата, колкото време е необходимо. Посъветвайте пациента да се консултира с лекар.

16. ДИСМЕНОРЕЯ

    а. Сканирайте половата и пъпната чакри, долната част на корема и основната чакра.
    б. Приложете местно изчистване и енергизиране на половата, пъпната и основната чакри. Трябва да се наблегне на местното изчистване на половата чакра. В повечето случаи пациентките могат да почувстват частично или пълно облекчение.
    в. Ако пациентката е изтощена, или припадне, тогава предната и задната чакри на слънчевия сплит също трябва да бъдат изчистени и енергизирани.
    г. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    д. Повечето пациентки ще почувстват бързо облекчение.
    е. Това лечение може да бъде приложено три дни преди менструацията, за да се избягнат болките.

17. НЕРЕДОВНА МЕНСТРУАЦИЯ ИЛИ ЛИПСА НА МЕНСТРУАЦИЯ
    а. Използвайте същото лечение, както при дисменорея.
    б. Приложете местно изчистване и енергизиране на аджна чакра и чакрата на гърлото.
    в. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    г. Повтаряйте лечението няколко пъти в седмицата, за какъвто период от време е необходимо.

18. МУСКУЛНИ БОЛКИ И НАВЯХВАНИЯ

    а. Приложете местно изчистване и енергизиране на засегнатата област. Трябва да се наблегне на енергизирането. Повечето пациенти ще се възстановят частично, ако не и напълно за много кратко време.
    б. За скорошно навяхване, енергизирането трябва да бъде продължено докато настъпи пълно облекчение. Пациентът не трябва да пренатоварва лекуваната област, тъй като тя не е напълно излекувана, иначе болката веднага ще се появи отново. За по-бързи резултати, енергизирайте с пръстите.
    в. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.

19. БОЛКИ В КРЪСТА

    а. Сканирайте старателно пациента, по-специално гръбнака, предната и задната чакри на слънчевия сплит и основната чакра.
    б. Приложете общо изчистване два до три пъти.
    в. Приложете местно изчистване 10 или повече пъти на целия гръбначен стълб.
    г. Приложете старателно местно изчистване и енергизиране на предната и задната чакри на слънчевия сплит и основната чакра. В повечето случаи, пациентът може да изпита частично или пълно облекчение незабавно.
    д. Приложете старателно местно изчистване и енергизиране на засегнатите области. Не енергизирайте чакрата менг мейн. Облекчението обикновено настъпва много бързо.
    е. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    ж. Повтаряйте лечението два до три пъти на седмица през следващите няколко седмици. Това е необходимо, за да бъде пациентът излекуван.

20. ЗАТРУДНЕНИЯ ПРИ ВДИГАНЕ НА РЪКАТА (“ЗАМРЪЗНАЛО” РАМО)

    а. Сканирайте грижливо пациента. Второстепенната чакра на мишницата под засегнатото рамо обикновено е натрупана. В някои случаи, само чрез прилагане на местно изчистване без енергизиране на мишницата, се постига до частично или пълно облекчение.
    б. Приложете местно изчистване два до три пъти.
    в. Приложете старателно местно изчистване и енергизиране на засегнатото рамо и мишницата. Чрез основно изчистване и енергизиране на областта на мишницата, повечето пациенти ще изпитат значително подобрение в много кратки срокове.
    г. Приложете местно изчистване и енергизиране чакрата на гърлото, второстепенната чакра на гърлото и второстепенните челюстни чакри, на предната и задната чакри на слънчевия сплит, на пъпната, половата и основната чакри. При лечението трябва да се наблегне на старателното изчистване и енергизиране на слънчевия сплит и основната чакри, и на областта на врата. Основната чакра контролира и енергизира мускулната и костната системи на тялото, затова е препоръчително да се лекува тази чакра.
    д. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.

21. СХВАНАТ ВРАТ

    а. Сканирайте гърлото, целия врат, раменете и мишниците. Сканирайте чакрата на гърлото, второстепенната чакра на гърлото и второстепенните чакри на челюстите, предна и задна чакра на слънчевия сплит и основната чакра.
    б. Приложете общо изчистване три пъти.
    в. Приложете старателно местно изчистване и енергизиране на предната и задната чакра на слънчевия сплит, пъпната и основната чакри, чакрата на гърлото, второстепенната чакра на гърлото, на второстепенните чакри на челюстите, и на засегнатите области. Ако лечението е извършено правилно, ефектът е доста бърз. При лечението трябва да се наблегне на изчистването на слънчевия сплит, основната чакра и областта на врата.
    г. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    д. Схванатият врат може да се дължи също и на заболяване на сърцето или високо кръвно налягане. Така че, ако симптомите остават, посъветвайте се с лекар, а също и със правоспособен лечител с прана.

22. ЛЕКА ФОРМА НА АРТРИТ ИЛИ РЕВМАТИЗЪМ


    а. Последователно приложете местно изчистване и енергизиране на засегнатата област, докато настъпи частично или значително облекчение.
    б. Приложете старателно местно изчистване на гръбначния стълб.
    в. Приложете старателно местно изчистване и енергизиране на предната и задната чакри на слънчевия сплит, черния дроб, пъпната чакра, половата чакра и основната чакра. Основната чакрата контролира и енергизира мускулната и костната системи на тялото; затова е препоръчително да се лекува тази чакра.
    г. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    д. Повтаряйте лечението няколко пъти в седмицата, толкова дълго, колкото е необходимо.

    Понякога артритът може да е с местен произход. Например: лошите навици на сън могат да причинят схващане на врата, злополука с коляното може да се превърне в артрит на коляното след няколко години. Ако случаят е такъв, основната чакра не е задължително да бъде изчерпана, макар че при повечето случаи, тя обикновено е изчерпана.
    След първия или след няколко сеанса, пациентът може да бъде напълно облекчен. Това не означава непременно, че е напълно излекуван. Може да означава, че е частично излекуван и е в процес на подобряване. Затова е необходимо да направите на пациента още няколко сеанса.

23. МУСКУЛНИ СХВАЩАНИЯ


    а. Сканирайте засегнатата област.
    б. Приложете последователно изчистване и енергизиране на засегнатата област, докато пациента почувства значително или пълно облекчение. Трябва да се наблегне на енергизирането.
    в. Приложете местно изчистване и енергизиране на предната и задна чакри на слънчевия сплит, на пъпната, половата и основната чакри.
    г. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.

24. ЛЕКИ ИЗГАРЯНИЯ

    а. Ако причина за изгарянето е горещо олио или вряла вода, незабавно и  внимателно избършете олиото или водата.
    б. Приложете последователно местно изчистване и енергизиране на засегнатата област. Пациентът може да изпита значително облекчение в рамките на 20 - 30 минути. Когато лечението е извършено правилно, засегнатата област ще бъде само зачервена, без да се образува мехур. Повтаряйте лечението няколко пъти на ден, докато червеният белег изчезне.
    в. Ако изгарянето е вече на няколко часа или няколко дена, приложете старателно местно изчистване и енергизиране на засегнатата област и на основната чакра. Основната чакра се лекува, за да подпомогне процеса на лечението. Повтаряйте лечението няколко пъти в седмицата, толкова дълго, колкото е необходимо. Убедете се, че лекуваната област е енергизирана достатъчно.
    г. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.

25. КОНТУЗИИ И НАРАНЯВАНИЯ

    а. Приложете место изчистване и енергизиране на засегнатата област.
    б. Повтаряйте лечението три или четири пъти на ден в продължение на няколко дни.
    в. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    г. Когато лечението е извършено правилно и старателно, скоростта на излекуване ще бъде много голяма и обикновено лекуваната област няма да има черни и сини белези.
    д. Ако засегнатата област е на главата, посъветвайте пациента незабавно да се консултира с лекар, а също и с правоспособен лечител с прана.

26. ПОРЯЗВАНИЯ И ВЪЗПАЛЕНИ РАНИ

    а. При нови рани незабавно приложете местно изчистване на засегнатата област и след това енергизирайте грижливо.
    б. Ако раната е възпалена, приложете местно изчистване и енергизиране на засегнатата област. Трябва да се наблегне на местното изчистване. Понякога може да са необходими 50 до 100 местни изчиствания.
    в. За да се ускори лечението, приложете местно изчистване и енергизиране на основната чакра.
    г. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    д. Повторете лечението два или три пъти на ден, за толкова време, колкото е необходимо.

27. СЛЪНЧЕВИ ИЗГАРЯНИЯ

    а. Тъй като пациентът страда от натрупване на слънчева пранична енергия, приложете общо изчистване пет или повече пъти.
    б. Направете старателно местно изчистване на засегнатите области докато пациентът почувства значително или пълно облекчение.
    в. Не енергизирайте пациента.

    Ефектът е значителен, когато лечението е извършено правилно.

28. ЕКЗЕМИ И ДРУГИ ЛЕКИ КОЖНИ АЛЕРГИИ

    а.Приложете старателно местно изчистване и енергизиране на засегнатата област, докато настъпи значително облекчение.
    б.Приложете старателно местно изчистване на черния дроб (отпред, отзад и отстрани).
    в.Приложете изчистване и енергизиране на предната и задна чакри на слънчевия сплит, пъпната и основната чакри. При лечението трябва да се наблегне на старателното изчистване на чакрите на слънчевия сплит и основната чакра.
    г.Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    д.Повтаряйте лечението три пъти в седмицата, колкото време е необходимо.

29. ЦИРЕИ
   
    а.Приложете старателно местно изчистване и енергизиране  на засегнатата област. Наблегнете на местното изчистване. Ако то е направено правилно, циреят ще стане розов, вместо тъмно червен.
    б.Ако пациентът има хронични циреи, приложете старателно местно изчистване на черния дроб. След това приложете грижливо местно изчистване и енергизиране на предната и задна чакра на слънчевия сплит.
    в.Приложете местно изчистване и енергизиране на основната чакра.
    г.Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    д.Повторете лечението, ако е необходимо.

30. УХАПВАНИЯ ОТ НАСЕКОМИ

    а.Приложете местно изчистване и енергизиране последователно, докато намалее в значителна степен зачервеното и подутината.
    б.Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    в.Повторете лечението, ако е необходимо.

31. ПЪПКИ ПО ЛИЦЕТО

    а. Приложете старателно местно изчистване и енергизиране на лицето. Вътрешната аура на лицето е изчерпана и относително сива.
    б. Сканирайте аджна чакра, чакрата на гърлото, второстепенната чакра на гърлото, второстепенните чакри на челюстта, чакрите на слънчевия сплит, на пъпа, половата и основната чакри. След това приложете местно изчистване и енергизиране на тези чакри.
    в. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    г. Лицето може да бъде лекувано веднъж или два пъти на ден, докато главните чакри могат да бъдат лекувани веднъж на всеки два или три дена.
    д. От пациента се очаква да спазва диетата си и да поддържа лицето си чисто. Разраняването на пъпките трябва да се избягва.
    е. Трябва да се наблегне на изчистването и енергизирането на лицето. Значително подобрение може да се наблюдава след няколко седмици.

32. БЕЗСЪНИЕ

    Основната чакра е центъра на физическата активност. Ако тя е прекалено активирана, това се проявява като нервност и безсъние. Прекаленото активиране на основната чакра обикновено се причинява от твърде голямото активиране на чакрата на слънчевия сплит. Чрез прилагане на старателно местно изчистване е възможно да се нормализират предната и задна чакри на слънчевия сплит и основната чакра. По този начин се дава възможност на пациента да заспи дълбоко и лесно.
    а. Ако пациентът е силно развълнуван или прекалено енергизиран, приложете общо изчистване три до пет пъти. Приложете местно изчистване на предната и задна чакри на слънчевия сплит и на основната чакра по 30 до 50 пъти на всяка чакра. Това ще бъде достатъчно да направи пациента сънлив. Прилагайте изчистване само надолу. Не прилагайте измитане нагоре, тъй като това ще направи пациента по-невъзприемчив.
    б. Ако пациентът е под стрес или е емоционално разтревожен, приложете общо изчистване три до пет пъти. Приложете местно изчистване на коронната чакра, аджна чакра, чакрата на гърлото, предната и задна чакри на слънчевия сплит и основната чакра по 30 до 50 пъти за всяка чакра. Може да енергизирате лекичко тези чакри. Приложете също и местно изчистване на менг мейн чакра и на лявата и дясна надбъбречни жлези, които обикновено са натрупани. Приложете местно изчистване и енергизиране на задната сърдечна чакра за успокояване на пациента.
    в. Стабилизирайте излъчената пранична енергия.
    г. Повторете лечението три пъти седмично толкова дълго, колкото е необходимо.
    д. Ако пациентът е изтощен, приложете общо изчистване няколко пъти. Приложете местно изчистване и енергизиране на пъпната и чакрите на слънчевия сплит.


33. ОБЩА ОТПАДНАЛОСТ

    а. Приложете общо изчистване два или три пъти.
    б. Приложете местно изчистване и енергизиране на основната, половата и пъпната чакри, и на предната и задна чакри на слънчевия сплит.
    в. Повторете лечението три пъти на седмица, толкова дълго, колкото е необходимо. Това лечение е много ефикасно, когато се прави редовно.


34. ПРЕМАХВАНЕ НА УМОРАТА

    а.Приложете същото лечение, както при обща отпадналост. Това помага много, особено при премахване на умората след тежка работа през деня. Ефектът е почти мигновен, когато лечението е приложено правилно. Тази техника се използва като “енергиен усилвател” при работещи хора.


КАКВО ДА ПРАВИТЕ, КОГАТО НЕ СТЕ СИГУРНИ
(при леки заболявания)

    а.Попитайте пациента за оплакванията му.
    б.Приложете старателно местно изчистване за около 30 до 50 пъти и енергизирайте засегнатите области.
    в.Повторете лечението, ако е необходимо.

    Авторът е учил на много обикновени хора как да лекуват и те са се научили относително добре само за две до три седмици. Лечението с прана е лесно. То изисква само доверие и постоянство.

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗВЪРШВАНО ЛЕЧЕНИЕТО С ПРАНА?

    Това зависи най-малко от четири условия:

    1.Тежестта и остротата на заболяването. При тежки случаи, влошаването може да бъде доста бързо. За да започне процеса на излекуване, скоростта на лечение трябва да бъде по-голяма от скоростта на влошаването. За да се увеличи скоростта на лечението, честотата на сеансите трябва да се увеличи. Например при лекуване на пациенти с рак, лечението трябва да се прави най-малко един път на два дни. Ако се прави веднъж на всеки две седмици, не е възможно пациентът да се подобри, тъй като скоростта на влошаване е много по-висока от скоростта на лечение.
    При спешни или критични случаи, скоростта на влошаване е толкова голяма, че може да е необходимо лечението да се прави веднъж на всеки час или на всеки четири часа, в зависимост от случая. При остър апендицит, лечението трябва да се прави веднъж на всеки час през следващите четири часа или докато състоянието значително се подобри. През следващите няколко дни лечението трябва да се прави два, три пъти. Не всички случаи на остър апендицит могат да бъдат излекувани чрез лечение с прана. Някои от тях изискват операция.

    2.Скоростта, с която се усвоява праната. Повреда на тъканите, причинена от изгаряния, порязвания, натъртвания и остри инфекции усвоява големи количества от прана за много кратко време. Ако пациентът страда от тежка инфекция или изгаряне, тогава засегнатата област трябва да бъде енергизирана веднъж на всеки час през следващите няколко часа, тъй като скоростта на усвояване на прана е много висока. При остър панкреатит, пациентът може да бъде лекуван веднъж на всеки четири часа, докато бъде значително подобрен. Друг фактор е колко бързо пациентът желае да се оправи. Ако пациентът си е ударил ръката и иска да се оправи за ден или два, това ще изисква лечение с прана няколко пъти през първите два - три часа. Ако лечението е направено незабавно и правилно, кожата няма да потъмнее или да стане жълта и скоростта на лечение ще бъде много висока. Ден или два най-много.
    Ако пациентът иска само средна скорост на лечение, тогава лечението може да бъде приложено само веднъж. Ако лечението с прана бъде приложено незабавно, тогава натъртването ще бъде излекувано за няколко дни.

    3.Деликатността и важността на областта, която е лекувана. Ако лекуваният орган е доста нежен и жизненоважен като главата, очите и сърцето, тогава е за предпочитане да се прилага лечение на по-големи равни интервали, за да се избегне възможно натрупване на прана, което може да има сериозни последствия. Ако лекуваната област не е много нежна или чувствителна като коляно или ръка, тогава лечението може да бъде приложено веднъж на всеки един час през следващите четири часа, без сериозни странични ефекти или ответна реакция.

    4.Възрастта и здравословното състояние на пациента. Пациенти, които са много отпаднали или възрастни, имат нужда от поредица умерени сеанси, тъй като тяхната способност да абсорбират прана е много малка.


    Това са факторите, които трябва да се вземат под внимание при определяне честота на лечението. Лечителят трябва да проявява здрав разум и да съобразява с тези фактори.

    Aвторът предпочита в повечето случаи да лекува един пациент през два-три дни. При критични случаи или ако пациентът иска много бързо излекуване, лечението с прана се прилага веднъж на всеки час през следващите няколко часа на първия ден и един или три пъти на ден през следващите няколко дни. Лечителят трябва да наблюдава пациента отблизо за възможна ответна реакция, която би могла да се окаже сериозна.

ЦЯЛОСТЕН ИЛИ ИНТЕГРИРАН ПОДХОД НА ЛЕЧЕНИЕ

Както беше посочено по-рано, заболяванията могат да бъдат причинени от вътрешни или външни фактори, или от съчетанието и на двата. Очевидно, здравето на човека зависи от доброто здравословно състояние на видимото физическо тяло и на енергийното тяло, както и от психическото здраве на пациента. Въпреки че много от леките и тежките заболявания могат да бъдат излекувани чрез лечение с прана, добре е да се усили лечебният процес чрез приемането на билки или лекарства. Ако видимото физическо тяло и енергийното тяло се лекуват едновременно, очевидно скоростта на лечение би била по-голяма и по-ефикасна от прилагането поотделно на ортодоксалната медицина или на лечението с прана. Един иглотерапевт използва акупунктура, за да лекува енергийното тяло и билки, за да лекува видимото тяло чрез засилване на засегнатите органи. Въпреки, че авторът лекува само чрез използване на лечение с прана и е постигнал изумителни резултати, той насърчава пациентите си да се посъветват и с лекар, да взимат лекарства и да се подлагат на операции, ако това е необходимо. Прочутият древен китайски лекар Ниа То е бил известен не само с уменията си в акупунктурата и билките, но също и с умението си да оперира.

    Въпреки, че лечението с прана само може да извърши много фантастични неща, то има своите ограничения. Правилното хранене и физическите упражнения са нещо необходимо. Понякога е нужно да се вземат билки или хапчета, да се промени начина на живот, да се направи психотерапия или операция. Важно е да се поддържа обективността и да се има точна представа с какво другите видове лечение могат да помогнат. Фанатизмът и крайностите трябва да се избягват. Както е глупаво отстрана на някои лекари, практикуващи ортодоксална медицина, да пренебрегват или понякога да се подиграват на паранормалното лечение. Също толкова глупаво е как някои паранормални лечители пренебрегват това, което съвременната медицина е способна да прави и това, което е направила - да лекува и да облекчава страданието на човека от болести.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ВОЛЯ ИЛИ НАМЕРЕНИЕ, ЗА ДА ПОСТИГНЕТЕ ОПРЕДЕЛЕН РЕЗУЛТАТ?

Не трябва да си напрягате мускулите или да прилагате необикновени усилия, когато използвате воля или намерение. Дори не трябва да си представяте или да си затваряте очи. Когато работите с разбиране, очакване и съсредоточаване, вие вече използвате воля. Не е необходима изключително голяма степен на съсредоточаване. Степента на съсредоточаване при четенето на книга е достатъчна за извършването на лечение с прана. Авторът не очаква от вас да вярвате или да не вярвате на това, което е написал. Това, което се очаква от вас, е отворен, любознателен ум със силно желание да изпробва и да проверява валидността на принципите и техниките, предложени в тази книга.


        Предварителната работа с Кирлиановата фотография до сега свидетелства, че психичното лечение включва прехвърляне на енергия от биоплазменото тяло на лечителя към биоплазменото тяло на неговия пациент.
С. Острандър и Л. Шрьодер,
“Психични открития зад желязната завеса”

        Един по-научен метод ... първо извлича натрупаната и болна материя и след това я заменя с по-здрав, даващ сили етер (жизнена енергия), така постепенно подтиква застиналия поток към движение.
Чарлз Ледбитер,
“Чакрите”
bord
авторски
                    права